Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Verantwoordelijke redacteur dossier: Alexis Szejnoga
Dossiers » Schepping » audio- en videofragmenten » 'Die Schöpfung' van Franz Joseph Haydn

'Die Schöpfung' van Franz Joseph Haydn



Bron: http://www.bartmoeyaert.com
Bart Moeyaert schreef De schepping in opdracht van het Nederlands Blazers Ensemble voor de gelijknamige muziektheaterproductie. Uitgangspunt voor de voorstelling was het oratorium Die Schöpfung van Franz Joseph Haydn in een nooit eerder gehoorde bewerking voor negen blazers gemaakt door de hoboïst Josef Triebensee, een tijdgenoot van Haydn. De schepping werd door het Nederlands Blazers Ensemble en Bart Moeyaert op 24 mei 2003 in de Waalse Kerk in Amsterdam in aanwezigheid van publiek opgenomen voor de cd-uitgave. 

De bewerking van Haydns Die Schöpfung voor blazers waarin ook de vocale lijnen instrumentaal zijn gezet, samen met het originele scheppingsverhaal van Bart Moeyaert blijkt een succesvolle combinatie. Het publiek van de concerten, de lezers van het boek en de commentaren in de pers zijn onverdeeld positief. Het boek is bekroond met o.a. de Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer 2004, Zilveren Griffel 2004 en Zilveren Penseel 2004).

Een fragment uit Moeyaerts tekst De Schepping:

In het begin was er niets.
Het is moeilijk om je dat voor te stellen.
Je moet alles wat er nu is, nog niet laten zijn.
Je moet het licht uitdoen, en er zelf niet zijn,
en dan ook nog eens al het donker vergeten,
want in het begin was er niets, ook het donker niet.
Als je het begin van alles wil zien, moet je erg veel weglaten.
Ook je moeder.

Via onderstaande link is een uitvoering door het London Symphony Orchestra, met Sally Matthews, Ian Bostridge, Dietrich Henschel en het London Symphony Chorus, o.l.v. dirigent Sir Colin Davis te beluisteren. (helaas is er geen audio of video van de blazersuitvoering beschikbaar)


Bron: Tilburg School of Catholic Theology
Externe link: Beluister