Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Zoekresultaten voor '9'

Cyrillus van Alexandrië

Dossier samenhangende strijd met Nestorius. Maar er zijn ook veel bijbelcommentaren van hem bewaard gebleven. Hij is in 1882 door paus Leo XIII tot Kerkleraar (Doctor Ecclesiae) benoemd, terwijl de oosterse kerk hem kent als ‘het zegel van de vaders’ (Anastasius Sinaïticus, 7e eeuw). Zijn feestdag valt in de Rooms-Katholieke Kerk op 27 juni (tot 1969 op 9 februari) en in de Oosters-Orthodoxe Kerk op 9 juni (en samen met Athanasius op 18 januari). ... Lees verder »

Pius XII, paus

Dossier 9 oktober 1958) werd in 1939 tot paus gekozen als opvolger van Pius XI. Hij is omstreden vanwege zijn houding tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij zou te weinig hebben gedaan om een eind te maken aan de vervolging van de joden door de nazi’s. Hij zou zelfs antisemiet zijn geweest en sympathie hebben gekoesterd voor het nationaal-socialisme. Deze uitspraken zijn echter nergens op gebaseerd. Wel blijft de vraag wat hij heeft gedaan en vooral... Lees verder »

Nicolaas van Myra

Dossier medemensen en wonderen verricht. Hierdoor is hij een geliefde heilige geworden, in Oost zowel als West. Een aantal Neder­landse gebruiken rond het Sinterklaasfeest heeft zijn wortels in de Middeleeuwen. De bekendste feestdag is 6 december (zijn sterfdag), maar ook 9 mei (de overbrenging van zijn lichaam van Myra naar Bari) en 29 juli (zijn geboortedag) worden gevierd. Hij is o.a. patroon van kinderen, studenten, zeelieden en handelaren, van Griekenland en Rusland, van Amsterdam en Kampen. ... Lees verder »

Efrem de Syriër

Dossier ontwerpt die hem tot een van de origineelste en creatiefste auteurs van het christendom maakt, die alleen door Dante Alighieri wordt geëvenaard. Onder de kerkvaders is hij na Johannes Chrysostomus de auteur aan wie de meeste geschriften worden toegeschreven in alle talen van de late oudheid en de vroege middeleeuwen. Praktisch alle kerkelijke tradities van Oriënt, Oost en West eren hem als vertegenwoordiger van de ongedeelde kerk en vieren zijn liturgische gedachtenis op 9 juni. ... Lees verder »

Hemel en Hel

Dossier over het naderende koninkrijk van zijn hemelse Vader ook in beelden en gelijkenissen: Hij heeft het over een naderende ‘oogsttijd’ (Marcus 4,29), over de dood die komt als een dief in de nacht (Matteüs 24,43), over het omhakken van onvruchtbare bomen (Lucas 13, 9), een plaats van ‘geween en tandengeknars’ (Matteüs 8,12) en het ‘scheiden van schapen en bokken’ (Matteüs 25,31-46). Beelden zijn het, alleen maar beelden, maar geen trefzekere omschrijvingen. ... Lees verder »

Catez, Elisabeth

Dossier 9 november 1906 op zesentwintigjarige leeftijd aan de ziekte van Addison. Van de geschriften die Elisabeth nalaat is haar gebed  O mon Dieu Trinité  het bekendst. Het is in minstens 41 talen vertaald en opgenomen in het Lectionarium van de rooms-katholieke kerk en het Katholiek Gebedenboek. Op 25 november 1984 verklaart paus Johannes Paulus II Elisabeth zalig. Haar gedenkdag is op 8 november. De zalige Elisabeth van de Triniteit geldt als patroonheilige... Lees verder »

Pachomius

Dossier feite was de Regel de inspiratiebron voor de Regel van Benedictus van Nursia. Zijn Leven , dat in meerdere talen vertaald is, presenteert Pachomius als een wijze leermeester die rekening hield met wat mensen aankonden. Er worden Koptische brieven aan hem toegeschreven. Pachomius wordt in de Koptisch-Orthodoxe Kerk herdacht op 14 Bashons (9 mei), in de Rooms-Katholieke Kerk op 14 mei en in de Oosters-Orthodoxe Kerk en bij de benedictijnen op 15 mei. ... Lees verder »

Stein, Edith

Dossier Paus Johannes Paulus II verklaarde haar in 1998 heilig. Ze is met Catharina van Siena en Birgitta van Zweden beschermheilige van Europa. Haar feestdag is op 9 augustus, de vermoedelijke datum van haar dood. Edith Stein was een vooraanstaand filosofe en kwam op voor de rechten van vrouwen. Zij ontwikkelde een theologie van de vrouw, die grote invloed uitoefende op paus Johannes Paulus II en die over dit onderwerp de apostolische brief Mulieris dignitatem schreef. ... Lees verder »

Gregorius van Nyssa

Dossier confronterend met de Griekse filosofie, een christelijke filosofie waarin door Gods eeuwige transcendentie de menselijke volmaaktheid bestaat in een altijddurende vooruitgang in deugd en liefde tot God en de medemens. Zijn besef van Gods oneindigheid en onbegrijpelijkheid maakt hem tot een der eerste en belangrijkste apofatische theologen. Zijn feestdag in de Rooms-Katholieke Kerk is 9 maart, in de Oosters-Orthodoxe Kerk 10 januari. Het zevende oecumenische concilie (787 in Nicea) verklaarde hem tot Vader der Vaders. ... Lees verder »