Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Zoekresultaten voor '_woestijnvaders__na_450_'

Woestijnvaders (na 450)

Dossier 450 voort. Enkele van de bekendste woestijnvaders uit die latere periode komen in dit dossier aan de orde (zie voor de eerdere periode het dossier Woestijnvaders (tot 450) ). Zo zijn er veel brieven van Epiphanius († ca. 620) overgeleverd, terwijl ook de archeologische resten van zijn kluizenaarsnederzetting een indruk geven van hoe kluizenaars in westelijk Thebe leefden. Johannes Kame († 858) wordt op een gedenksteen genoemd. Verder worden besproken: Pesynthius van Koptos en Samuel van Qalamun. Tenslotte... Lees verder »

Woestijnvaders (tot 450)

Dossier elders in Egypte leefden woestijnvaders, die om verschillende redenen interessant zijn: Bane bleek bijvoorbeeld aan Morbus Bechterew te lijden, wat direct verklaart waarom hij altijd staande at en sliep. In dit dossier komen vaders tot het jaar 450 aan de orde, naast de al genoemde: Amoen van Nitrië, Macarius de Egyptenaar, Macarius de Alexandrijn, Mozes de Zwarte, Johannes de Korte, Psoi (Bishoi) en Paulus van Tamma. Zie voor latere woestijnvaders het dossier Woestijnvaders (na 450) . ... Lees verder »

Liturgische muziek

Dossier voor het gebruik ervan in de kerkelijke liturgie betreft, zal in dit dossier specifiek worden ingegaan op de historie en actualiteit van het (gezongen) kerklied. In deze bijdrage wordt de geschiedenis van het rooms-katholieke kerklied beschreven vanaf het Concilie van Trente (1545-1563) tot heden. In deze periode van 450 jaar zit een opvallende breuk. Tot ongeveer 1950 had het kerklied geen officiële plaats in de liturgie. Het functioneerde 'in de marge' van de liturgie.... Lees verder »

Pulcheria

Dossier andere vrouwen terug in een buitenwijk. In de christologische strijd stond zij tegenover Nestorius. Toen Theodosius in 450 stierf, huwde zij de militair Marcianus, zonder haar gelofte van maagdelijkheid op te geven, en werden zij keizer en keizerin. Zij riepen het concilie van Chalcedon (451) bijeen in verband met de kwestie rond Eutyches. Pulcheria stierf in 453 en wordt in zowel de oosterse als de westerse kerk vereerd als heilige. Haar feestdag is 10 september. ... Lees verder »

Hemelvaartsdag in de vroege kerk

Dossier wordt nog niets gezegd. Door de toegenomen vrijheid van het christendom ten tijde van Constantijn werd het ene Paasfeest uiteengelegd in diverse feesten. Aanvankelijk werden de verhoging van Christus en de Geestzending samen gevierd op de vijftigste dag. Het oudste getuigenis betreffende een afzonderlijke Hemelvaartsdag stamt uit ca. 380. Rond 450 was het algemeen gebruikelijk om de verhoging 40 dagen na Pasen te vieren en de uitstorting van de Geest na 50 dagen, met Pinksteren. ... Lees verder »

God, Heidelberg en Oranje

Dossieritem Geschiedenis van de in 1563 gepubliceerde Heidelbergse Cathechismus en van het religieuze leven van het huis van Oranje.  Dit boek begeleidt de tentoonstellingen 'Macht des Glaubens, 450 Jahre Heidelberger Katechismus' in Heidelberg en 'Oranje en religie, tentoonstelling in het kader van 450 jaar Heidelbergse Catechismus, 1563-2013' in Apeldoorn.... Lees verder »

Heidelbergse Catechismus 450 jaar (2)

Dossieritem Tweede deel van debat over de betekenis van de Heidelbergse Catechismus. ... Lees verder »

Heidelbergse Catechismus 450 jaar (1)

Dossieritem In de Heidelbergse Catechismus en op het Concilie van Trente hebben protestanten en katholieken vervloekingen over elkaars leer uitgesproken. Dat zorgde in Nederland eeuwenlang voor afstand tussen beide groepen. Maar 1563 is niet 2013. Het is 450 jaar later. Zendtijd voor Kerken heeft vrijdag 24 mei het debat 'Vervloekt en verloederd', een interessant debat tussen protestanten en katholieken, uitgezonden. ... Lees verder »

Ammon (Mönch): Duitse Wikipedia

Dossieritem Een beknopte biografie met verwijzingen naar Sozomenus’ Kerkgeschiedenis , het Leven van Antonius en Antonius, 34, met een korte bronnenlijst. ‘Amus’ wordt hier als een variant van zijn naam beschouwd, maar Ammoês (Amoi) was iemand anders: een kluizenaar in de Sketis, van wie Johannes de Kleine (Kolobos, † vóór 450) een leerling was. Laatst bezocht: 30 juli 2012; laatste wijziging: 16 juni 2012 ... Lees verder »

‘Klein maar krachtig, dat maakt ons uniek’

Dossieritem 450 pagina’s, de geschiedenis van het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV) beschreef. De partij had sinds 1963 nooit meer dan twee zetels gehad in de Tweede Kamer, maar kende een geheel eigen cultuur en hechte achterban. Het GPV was onderdeel van een vrijgemaakt-gereformeerde ‘minizuil’. Klei omschrijft vooral de interne geschiedenis van de partij, gericht op de discussies die gevoerd werden en de relevantie van de partij in de Nederlandse politiek. Daarbij heeft Klei een toegankelijke... Lees verder »