Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Zoekresultaten voor 'genesis_16-23'

Bettine Siertsema, Met de ogen van Sara. Genesis 11-23

Dossieritem verhalen rondom Abraham (Genesis 16-23) op het oecumenisch leesrooster. Sara speelt slechts een bijrol, maar wel één die cruciaal is voor het ontstaan van het volk Israël. De aartsvaderlijke belofte krijgt alleen via haar een begin van vervulling: Isaak, de zoon die tegen alle verwachting geboren wordt, en haar graf dat het eerste stuk van het land is dat Abraham in bezit krijgt. Het brengt Siertsema ertoe Sara zelf aan het woord te laten. ... Lees verder »

Nico Riemersma, Een raadselachtige gestalte in het Marcusevangelie. De neaniskos in 14:51-52 en 16:5

Dossieritem Een van de meest raadselachtige passages van het Marcusevangelie is wel 14:51-52, helemaal aan het eind van het verhaal van de arrestatie van Jezus. Daarin gaat het over een niet bij name genoemde jongeman ( neaniskos ), een volgeling van Jezus, die een linnen kleed om zijn naakte lichaam draagt, dat hij kwijtraakt, als zij ook hem dreigen te arresteren; naakt vlucht hij weg. Hebben we hier met een grappig, maar verder weinig belangwekkend incident... Lees verder »

Franciscus van Assisi (1181/2-1226)

Dossieritem 16-23 en 39 uit het Testament er een herinnering van. De oerregel is vervolgens in een jarenlange ontwikkeling van de le­venspraktijk van de broederschap uitgegroeid tot de Regel uit 1221. In deze ont­wikkeling spelen de kapittels een belangrijke rol. De broeders, twee aan twee uitgezonden om te prediken, komen twee keer per jaar bijeen in Portiuncula om hun ervaringen te delen. De erva­ringen van een oorspronkelijke geestdrift worden geslepen aan de rauwe... Lees verder »

Schriften zur Theologie

Dossieritem Verzameling van Karl Rahners vele theologische artikelen, in 16 delen, verschenen tussen 1954 en 1984. Ook in het Engels vertaald, in maar liefst 23 delen, onder de titel Theological Investigations . Deze uitgaven zijn echter niet meer nieuw verkrijgbaar. Wel is er een Engelstalige samenvatting (door Daniel T. Pekarske) van de verzameling uitgegeven onder de titel Abstracts of Karl Rahner's Theological Investigations I-23 , Milwaukee: Marquette University Press, 2003. Deze is nog steeds leverbaar. ... Lees verder »

None

Dossieritem 16 in de  de serie  Augustinus aan het woord      januari 2017  Deb atten over God en wereld . Tegen de manicheeërs Fortunatus en Felix /  Aurelius Augustinus.       najaar 2016   Het leven van Augustinus, biografie uit de vijfde eeuw  / Possidius   mei 2016  Onze wereld in wording .  Beschouwingen bij de bijbelse scheppingsverhalen.  [De Genesi aduversus manichaeos & De Genesi ad litteram liber unus imperfectus] /  Aurelius Augustinus   november 2015   Neem en lees, Augustinus' Belijdenissen uitgelegd  / Evert Barten. Den Hertog... Lees verder »

Jozua

Dossieritem 16:1-17:18 Het erfdeel van Efraïm en Manasse 18:1-10 Overleg in Silo over het resterende land 18:11-28 Het erfdeel van Benjamin 19:1-9 Het erfdeel van Simeon 19:10-16 Het erfdeel van Zebulon 19:17-23 Het erfdeel van Issakar 19:24-31 Het erfdeel van Aser 19:32-39 Het erfdeel van Naftali 19:40-48 Het erfdeel van Dan 19:49-51 Het erfdeel van Jozua... Lees verder »

Rechters

Dossieritem 16 en 17 wordt vooral gekenmerkt door het feit dat in het eerste deel de heldenverhalen over de richters een plaats vinden en in het tweede deel de ontbinding van de broederschap (lees: de samenleving) wordt getekend. Er is veel discussie over de verschillende delen, die volgens sommigen elkaar zelfs tegenspreken. In het eerste deel zou de auteur zich bijvoorbeeld anti-monarchisch uitlaten, in het tweede deel (pro)monarchisch, een stelling die mij onhoudbaar lijkt. De geschiedenis van de tekst kan een lange weg hebben afgelegd en de heldenverhalen kunnen oeroude tradities bevatten. Wat nú voor ons ligt... Lees verder »

Jesaja

Dossieritem -23 met als uitbreiding Jes 24-35, dat als de coda’s Jes 24-27 en Jes 28-35, bestaande uit zes wee -woorden, beschouwd kan worden. Het zesde hoofddeel valt in drie subdelen uiteen: Jes 40-48 + Jes 49-57 + Jes 58-66. Korte inhoudelijke schets Het eerste hoofddeel (Jes 1) is de inleiding. Tegen het decor van hemel en aarde wordt de problematiek van het falende Jeruzalem aan de orde gesteld, maar ook het perspectief van het herstel aangeroerd. In het tweede hoofddeel (Jes 2-5) worden de thema’s van ondergang en herstel beeldend uitgewerkt... Lees verder »

Numeri

Dossieritem -23). Naast directe wetgeving zijn er ook verhalen over de instelling van bepaalde gebruiken en riten, zoals de instelling van het paasfeest (Nu 9:1-14) en de oproep tot religieuze taken van de Levieten (Nu 8:5-26). Het tweede gedeelte handelt over het vertrek van de Sinai en de tocht door de woestijn. Een eerste verhalend gedeelte bevat het relaas over de onverzadigbare menigte die door God vernietigd wordt bij Kibrot-Hattaäwa (Nu 11:1-35), de kritiek van Aäron en Mirjam op Mozes vanwege zijn huwelijk met een Kusitische vrouw (Nu 12:1-16) en de verkenning... Lees verder »

Maleachi

Dossieritem 16). Deze heilsbelofte wordt gekoppeld aan die andere beeldspraak: ‘Dan zal Ik hen sparen, zoals een man zijn zoon spaart’. In dit vers komen alle belangrijke thema’s bij elkaar, want we vinden er ook de verwijzing naar ‘de dag die Ik ga maken’. Naar die dag wordt verwezen in het centrale gedeelte 2:17-3:5. Die dag wordt volgens 3:1 aangekondigd door ‘mijn bode’, de letterlijke vertaling van de naam Maleachi (net als bij Joël, Micha en Nahum is de naam van de profeet deel van de boodschap). Doordat het beeld van het huwelijk zo’n belangrijke... Lees verder »