Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Zoekresultaten voor 'misorde_1970'

Augustijns Instituut: de bibliotheek vroeger en nu

Dossier 1970 uitgebreid met de bibliotheken van andere Augustijnse conventen in Nederland. De Wetenschappelijke Bibliotheek Mariënhage werd in 1989 opgenomen in het Augustijns Instituut en kreeg in 1993 een nieuwe naam: Bibliotheek Augustijns Instituut. De collectie concentreerde zich vanaf het jaar 2000 op Augustinus en augustiniana. In 2017 heeft de Universiteit van Tilburg de kerncollectie overgenomen en is de Bibliotheek Augustijns Instituut opgeheven.     Het boekenbezit van klooster Mariënhage kent een bewogen... Lees verder »

Teresa van Avila

Dossier Karmel’ genoemd. Voor de oprichting van de mannenkloosters betrok zij Jan van het Kruis in haar hervormingsbeweging van de Karmelorde. Teresa is daarnaast bekend geworden door haar mystieke werken, waaronder Weg der volmaaktheid en Kasteel van de ziel (ook bekend als Innerlijke burcht ). In de eeuw na haar dood volgden een zalig- en heiligverklaring en in 1970 kreeg zij, samen met Catharina van Siena als eerste vrouwen in de geschiedenis, de eretitel van Kerklerares toegekend. ... Lees verder »

De Tridentijnse liturgie en de Misorde van 1970

Dossieritem 1970* Tijdens het Tweede Vaticaans Concilie werd bepaald dat de liturgische boeken die sinds het Concilie van Trente (1545-1563) in de Rooms-Katholieke Kerk waren gebruikt, dienden te worden vernieuwd. Dit resulteerde onder andere in de editie van een nieuw Missaal waarin de herziene orde van dienst voor de eucharistieviering is te vinden en dat in 1970 is verschenen. De ' editio typica ' - de modeleditie - was in het Latijn, maar kort daarna verschenen... Lees verder »

Liturgische ritus

Dossier 1970 waarin de herziene orde van dienst voor de eucharistieviering is te vinden. De modeleditie was weer in het Latijn, maar kort daarna verschenen goedgekeurde uitgaven in de meest uiteenlopende landstalen. De invoering van dit missaal betekende dat het Tridentijnse Missaal uit 1570 feitelijk niet meer gebruikt kon worden. Dit stootte van verschillende kanten op verzet, zoals door de 'Priesterbroederschap van de heilige Pius X' die was opgericht door de zeer behoudende... Lees verder »

Dies irae

Dossier Oordeels (ook wel ‘de jongste dag’ en ‘het einde der tijden’ genoemd), waarop de laatste bazuin wordt aangeblazen, alle doden voor de goddelijke troon moeten verschijnen, waarna de uitverkorenen deel mogen nemen aan het Hemelse Koninkrijk en de verdoemden in de eeuwige vlammen van de hel geworpen worden. Deze hymne wordt gebruikt als een onderdeel van de buitengewone uitvaartmis van de Latijnse rite, maar in de gewone rite van het Romeins missaal van 1970 is zij niet opgenomen. ... Lees verder »

Alfrink, Bernardus Johannes

Dossier over de collegialiteit van de paus en de bisschoppen. Daarmee maakte hij naam als een vooruitstrevend theoloog, maar hij wekte tegelijkertijd argwaan in het Vaticaan. Argwaan die omsloeg in wantrouwen toen in 1970 het Pastoraal Concilie van de Nederlandse kerkprovincie onder zijn leiding pleitte voor afschaffing van het celibaat. Hierop volgden de benoemingen van de behoudende bisschoppen Gijsen en Simonis waardoor het Nederlandse episcopaat verdeeld raakte. Alfrink slaagde er niet in de tegenstellingen te overbruggen. ... Lees verder »

Pastoraal concilie

Dossier 1970 vond het Pastoraal Concilie van de Nederlandse kerkprovincie plaats. De Nederlandse bisschoppen hadden besloten tot het bijeenroepen van dit ‘concilie’ om de uitspraken van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) voor de Nederlandse kerkprovincie uit te werken. Bijzonder was de deelname van leken aan dit pastoraal concilie. Buitenlandse media hadden daarom veel belangstelling voor dit experiment. Die belangstelling nam alleen maar toe toen het pastoraal concilie vergaande aanbevelingen deed, bijvoorbeeld om het verplichte priestercelibaat... Lees verder »



A. Loyen, Sidoine Apollinaire, Poèmes et lettres (1960 / 1970)

Dossieritem Latijnse tekst en goede Franse vertaling van Sidonius’ gedichten en brieven. Deel 1: Poèmes (1960); deel 2: Lettres, livres 1-5 (1970); deel 3: Lettres, livres 6-9 (1970). ... Lees verder »