Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Zoekresultaten voor 'Adrianus_VI'

Adrianus VI, paus

Dossier Adrianus VI (Adrianus Florensz. of Florisz. – vaak Adrianus Florisz. Boeyens genoemd, maar deze familienaam heeft hij zelf nooit gebruikt. *Utrecht 2-3-1459, † Rome 14-9-1523) was paus van 1522 tot 1523. Hij is de enige paus die afkomstig was uit de Nederlanden en tot de keuze van de Poolse kardinaal Karol Woytiła in 1978 de laatste niet-Italiaanse paus. Adrianus VI zag in dat een grondige hervorming van de rooms-katholieke... Lees verder »

Adrianus VI: Wikipedia (NL)

Dossieritem Gebaseerd op de voornaamste literatuur, behalve het boek over Adrianus VI van Michiel Verweij uit 2011 . Het artikel stelt – in tegenstelling tot Verweij – dat het hem ontbrak aan diplomatieke capaciteiten. Verder krijgt hij, zoals vaak, de achternaam ‘Boeijens’, die hij zelf nooit gebruikt heeft. Voor het overige een betrouwbaar en goed gedocumenteerd artikel. Het gaat uitgebreid in op het conclaaf dat uiteindelijk Adrianus VI tot paus koos. ... Lees verder »

Divinus Cultus Devotissimus

Dossieritem Adrianus VI hield zich aan de liturgische voorschriften in Rome, maar versoberde ze als hij dat nodig vond. Maar hij was overtuigd van het belang van de pauselijke liturgie.... Lees verder »


Michiel Verweij, Adrianus VI en Erasmus

Dossieritem Adrianus vroeg Erasmus als adviseur naar Rome te komen. Daar ging Erasmus niet op in. Wel gaf hij hem de raad om voort te gaan met het streven naar hervormingen en de misstanden in de top van de Kerk te benoemen. Adrianus deed dat tijdens de Rijksdag van Neurenberg, maar het hielp niet. De standpunten waren al te zeer verhard. ... Lees verder »