Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Zoekresultaten voor 'Johannes_Paulus_II'

Johannes Paulus II, paus

Dossier Johannes Paulus II (Wadowice, 18 mei 1920 - Vaticaanstad, 2 april 2005), geboren als Karol Józef Wojtyła. Hij werd in 1964 aartsbisschop van Krakau, in 1967 kardinaal en op 16 oktober 1978 werd hij gekozen tot paus. Zijn verkiezing kwam als een verrassing: sinds 1523 was er geen niet-Italiaanse paus meer geweest. Tijdens zijn pontificaat dat bijna 27 jaar duurde, reisde hij over de hele wereld. Geen paus had ooit zo veel landen... Lees verder »

Stein, Edith

Dossier Edith Stein (zr. Teresa-Benedicta van het Kruis (Breslau 12 oktober 1891 - Auschwitz-Birkenau, vermoedelijk 8 augustus 1942) werd geboren in een orthodox-joodse familie in het tegenwoordige Wrocław, dat destijds in het Duitse rijk lag. Ze studeerde filosofie en werd in 1921 rooms-katholiek. In 1934 trad ze in bij de ongeschoeide Karmelitessen in Keulen. Hoewel ze katholiek was geworden, beschouwden de nazi’s haar nog steeds als joodse. Daarom week ze... Lees verder »

Faustina Kowalska, Maria

Dossier Maria Faustina Kowalska werd geboren als Helena Kowalska in Gockowice, Polen. Ze ontpopte zich tot een mystica en wordt vereerd als heilige. Ze is beter bekend onder de naam zuster Faustina. Op 18 april 1993 werd ze zalig verklaard door Paus Johannes Paulus II en op 30 april 2000 heilig verklaard.  ... Lees verder »

Congar, Yves

Dossier Yves Congar (1904-1995) was een Frans dominicaan, theoloog en - sinds 1994 - kardinaal van de rooms-katholieke kerk. Hij was een belangrijk vertegenwoordiger van de Nouvelle Théologie , een vernieuwende theologische stroming waarvan de denkbeelden aanvankelijk uiterst moeilijk lagen bij Rome. Dit gold ook voor Congar en zijn progressieve, kritische en oecumenische ideeën. Het doceren en vrij publiceren werd hem zelfs enkele jaren onmogelijk gemaakt. Vanaf 1960 volgde eerherstel, toen paus Johannes XXIII hem vroeg als... Lees verder »

Duurzaamheid

Dossier Paus Benedictus XVI (die wel 'de groene paus' werd genoemd omdat de zorg voor de schepping een van de speerpunten van zijn pontificaat was) sprak over 'het verbond tussen mensen en het milieu, dat de scheppende liefde zou moeten weerspiegelen van God, uit wie we voortkomen en naar wie we op weg zijn'. Hij bracht, geheel in lijn overigens met zijn voorgangers Johannes Paulus II en Paulus VI, eerbied voor en... Lees verder »


Franciscus, paus

Dossier Jorge Mario Bergoglio (Buenos Aires, 17 december 1936) werd op 13 maart 2013 tot paus gekozen en nam als eerste paus de naam ‘Franciscus’ aan. In 1958 begon hij aan zijn noviciaat bij de jezuïeten, hij behaalde universitaire graden in de filosofie en theologie, werd in 1969 priester gewijd en in 1973 legde hij de eeuwige geloften af als jezuïet. Van 1973 tot 1979 stond hij als provinciaal aan... Lees verder »

Catez, Elisabeth

Dossier Elisabeth Catez, beter bekend als Elisabeth van Dijon of zuster Elisabeth van de heilige Drieëenheid, wordt op 18 juli 1880 geboren in het militair kamp van Avord, Frankrijk. Zomer 1901 treedt zij in in het klooster van de Ongeschoeide Karmel te Dijon, Frankrijk. Daar overlijdt zij op 9 november 1906 op zesentwintigjarige leeftijd aan de ziekte van Addison. Van de geschriften die Elisabeth nalaat is haar gebed  O mon Dieu Trinité  het... Lees verder »

Leo XIII, paus

Dossier Giocchino Vincenzo Pecci (Carpineto Romano, 2 maart 1810 - Rome, 20 juli 1903) werd in 1878 tot paus gekozen. Zijn naam is vooral verbonden aan de encycliek ‘Rerum novarum’ waarin de Kerk voor het eerst inging op de sociale problemen die de Industriële Revolutie met zich mee had gebracht. Daarnaast schiep hij meer ruimte voor wetenschappelijk onderzoek van de bijbel en voor wetenschappelijk onderzoek door katholieken in het algemeen. Zijn opvolger Pius X zou deze vrijheid... Lees verder »