Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Verantwoordelijke redacteur dossier: Karin Leeuwenhoek
Dossiers » Bonaventura » boeken(van) » Volmaakt leven. Over verlangen, volharding en vervulling

Volmaakt leven. Over verlangen, volharding en vervulling

Volmaakt leven. Over verlangen, volharding en vervulling ; vertaling [uit het Latijn]: Jan van den Eijnden ... [et al.] ; inleiding, annotatie en commentaar: Jan van den Eijnden ; [onder red. van Jan C. Klok ... et al.], Budel: Damon, 2011, 120 p.
Bron: Uitgeverij Damon

Hoe kunnen wij ons leven als christen invullen en tot vervulling laten komen? Deze vraag van Isabella van Longchamp zette Bonaventura, minister generaal van de orde van de minderbroeders en een van de grote theologen van de dertiende eeuw, aan tot het schrijven van dit kleine boekje Volmaakt leven

Het woord 'volmaakt' behoort tot het taalveld van het geloof en wijst op de eindbestemming of terugkeer van de mens in God. 'Tot volmaaktheid komen', 'naar volmaaktheid streven' en 'volmaakt worden' zijn dan ook klassieke manieren van spreken over de opgang van de mens naar God. Geen andere middeleeuwse auteur schetst deze weg van terugkeer zo duidelijk als Bonaventura. Hij gaat daarbij vooral in op de geestelijke gesteldheid die iemand moet hebben om de weg tot de volmaaktheid te gaan. De vrouwen die, op uitnodiging van Isabella en geïnspireerd door Franciscus en Clara van Assisi, ervoor kozen in het klooster in te treden omwille van een leven in armoede, kuisheid en gehoorzaamheid, kunnen groeien in de ontvankelijkheid voor Gods liefde door deugdzame mensen te worden. Tegelijkertijd blijkt dat het gaan van de weg van de volmaaktheid niet een voorrecht van religieuzen of kloosterlingen is. Bonaventura ziet dit als een opdracht aan iedere christen die op zijn of haar manier deze weg wil gaan. Volmaakt leven biedt een handreiking aan iedereen die in verlangen naar volmaaktheid wil groeien en volharden.

Deze uitgave kwam tot stand in samenwerking met het Franciscaans Studiecentrum in Utrecht.


Bron: Tilburg School of Catholic Theology
Externe link: Bestelinformatie