Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Verantwoordelijke redacteur dossier: Karin Leeuwenhoek
Dossiers » Levinas, Emmanuel » boeken (over) » Denkers en Religie: Kritiek, traditie en nieuwe oriëntatie in de twintigste eeuw

Denkers en Religie: Kritiek, traditie en nieuwe oriëntatie in de twintigste eeuw

Hans Achterhuis et al. (red.), Denkers en Religie: Kritiek, traditie en nieuwe oriëntatie in de twintigste eeuw, Diemen: Veen, 2011, 534 p.


Naslagwerk over 39 denkers uit de twintigeste eeuw die zowel in een filosofische als een religieuze/theologische traditie staan en zich op de een of andere wijze hebben verhouden tot het verschijnsel religie. Naast de bijdrage van Luk Bouckaert (emeritus hoogleraar ethiek en wetenschapsfilosofie aan de K.U.Leuven) over Emmanuel Levinas vinden we hierin bijdragen over o.a. Karl Barth, Dietrich Bonhoeffer, Hans Küng, Martin Buber, Mahatma Gandhi, Daisetz Suzuki en Friedrich Nietszsche.
De artikelen zijn afkomstig uit hetKritisch Denkerslexicon (eveneens onder redatie van Hans Achterhuis, verschenen vanaf 1986) en bieden goede, beknopte doch diepgaande informatie over de denkers. Eerst schetsen de auteurs kort de levensloop van hun hoofdpersoon. Daarna bieden ze een heldere uiteenzetting van de hoofdthema’s in het oeuvre van de door hen behandelde denker, waarbij ze een kritische beoordeling niet schuwen. Na elke tekst volgt een chronologisch overzicht van de belangrijkste werken van de beschreven denker, zodat de lezer een inzicht krijgt in de opbouw van diens oeuvre.
Op deze wijze kan de lezer kennis nemen van de complexe verhouding tussen denken en religie in de afgelopen eeuw.
Luk Bouckaert schreef eerder al Emmanuel Levinas: een filosofie van het gelaat (Nijmegen: Gottmer, 1976).



Bron: Tilburg School of Catholic Theology
Externe link: Bestelinformatie