Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Verantwoordelijke redacteur dossier: Alexis Szejnoga
Dossiers » Psalmen, het boek » niet-wetenschappelijke artikelen » Popversie moet psalmen redden

Popversie moet psalmen redden

Margetekst
Een nieuwe berijming en popmelodieën moet ervoor zorgen dat de eeuwenoude psalmen ook buiten kerkdiensten gezongen blijven worden. Twintig popcomponisten, dichters, vertaalwetenschappers en kenners van het Hebreeuws werken aan nieuwe muziek voor 150 psalmen.
 
Eerste twee alinea's
Berijming en melodie
Dat hebben de initiatiefnemers gisteren aangekondigd. Ze maken zich zorgen over het feit dat de psalmen in de gangbare berijmingen met hun plechtige taal en gedragen melodieën steeds minder mensen aanspreken. Dat ligt volgens hen aan berijming en melodie, niet aan de oorspronkelijke tekst. “Een liedboek waaruit al millennia lang gezongen wordt, kan niet ineens in vijftig jaar zijn waarde verliezen.”

Niet-kerkelijk initiatief
De medewerkers komen volgens initiatiefnemer Rien van den Berg, dichter en journalist van het Nederlands Dagblad, uit verschillende kerken, van de Rooms-Katholieke Kerk tot de orthodox-protestantse Gereformeerde Gemeenten. De groep wil zich echter aan geen enkele kerk of organisatie binden. Hun streven is dan ook niet dat het eindresultaat, in de vorm van een boek en een cd, een officiële kerkelijke status krijgt. “We zijn al lang blij als het zijn weg vindt in jongerenvieringen, bijbelstudiegroepen en jeugdkampen.”


ANP, 'Popversie moet psalmen redden', 21 mei 2003.

Bron: Tilburg School of Catholic Theology
Externe link: Bekijk hier het artikel online.