Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Verantwoordelijke redacteur dossier: Alexis Szejnoga
Dossiers » Psalmen, het boek » niet-wetenschappelijke artikelen » Psalmen in een nieuwe stijl

Psalmen in een nieuwe stijl

Margetekst
De psalmen blijven musici inspireren tot nieuwe vormen. Eelco Vos startte ”The Psalm Project”, Johan Bredewout werkt al tien jaar aan zijn initiatief ”Ononderbroken”.
 
Eerste twee alinea's
De Geneefse psalmen dynamischer en eigentijdser maken, met behoud van tekst en melodie. Dat beogen de makers van ”The Psalm Project”. De eerste cd bevat geliefde nummers, zoals Psalm 25, 84, 119, 134 en 139. Initiator is de Bennekomse pianist Eelco Vos, die de pianopartituren componeerde. Op basis daarvan koos producer Luca Genta met welke instrumenten de psalmen zouden worden uitgevoerd: gitaar, saxofoon, keyboard, drums en zelfs een accordeon. De psalmen worden gezongen door Suzanne van der Velde, Miranda de Vlieger en Ariën Vink. Door de oude melodieën krijgt het geheel iets klassieks. Tegelijk zijn toonzetting en uitvoering eigentijds en doen ze denken aan gospelmuziek.

Vos, lid van de Protestantse Kerk in Nederland, is verrast door de eerste reacties op cd en website. Die komen uit diverse hoeken. „In evangelische gemeenten zitten veel mensen met een reformatorische achtergrond. Soms hebben ze al jaren geen psalmen meer gezongen. Door het horen van de cd komen ze weer in aanraking met de liederen van hun jeugd. Ook zijn er mensen die nu voor het eerst van hun leven met de psalmen in aanraking komen. Daarmee is het belangrijkste doel bereikt: dat mensen de psalmen waarderen en zingen.” Vos kreeg een uitnodiging om te komen spelen van de vrije baptistengemeente Bethel in Drachten.


Jan-Kees Karels, Jaco van der Knijff, 'Psalmen in een nieuwe stijl', in: Reformatorisch Dagblad, 5 maart 2010.

Bron: Tilburg School of Catholic Theology
Externe link: Bekijk hier het artikel online.