Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Verantwoordelijke redacteur dossier: Alexis Szejnoga
Dossiers » Psalmen, het boek » niet-wetenschappelijke artikelen » Sites ontsluiten schat psalmen

Sites ontsluiten schat psalmen

Margetekst
De concordantie op de psalmen kan naar zolder: Nederland kent diverse sites die eenvoudig en snel de juiste psalm bij de juiste gelegenheid vinden. Een vergelijking tussen http://www.psalmboek.nl/ en http://www.juichtaarde.nl/.
 
Eerste twee alinea's
Psalmboek.nl is nog relatief jong. De site is een initiatief van Machiel Karels uit Ede. Voor de klas en in het jeugdwerk signaleerde hij dat het zoeken van een passende psalm een „sluitpost” dreigde te worden. Met behulp van zijn site kunnen mensen de rijkdom van het hele psalmboek weer ontdekken, hoopt Karels.

De eenvoudige en heldere site zoekt alleen in de psalmberijming van 1773. Dat kan op drie manieren: op beginregel, via een van de 500 kernwoorden of via een volledige concordantie. Het zoeksysteem is soms wel wat ondoorzichtig. Zo levert het zoekwoord „herder” via de zoekterm „Christus (is Herder)” alleen nog Psalm 80 vers 11 op, terwijl „herder” via de papieren concordantie al de zeven verzen oplevert waarin de term voorkomt. Het systeem wordt op korte termijn geoptimaliseerd, aldus Karels.

Juichtaarde.nl is veel ruimer van opzet. De site bevat bijvoorbeeld naast de berijming van 1773 ook die van 1973 en Datheen en verder diverse liedbundels en achtergrondartikelen. Bij 1800 psalmen en gezangen kan de bezoeker ook de melodie beluisteren.


Kerkredactie, 'Sites ontsluiten schat psalmen', in: Reformatorisch Dagblad, 24 februari 2010.

Bron: Tilburg School of Catholic Theology
Externe link: Bekijk hier het artikel online.