Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Zoekresultaten voor 'Concilie_van_Nicea__325_'

Concilie van Nicea (325)

Dossier update die op het concilie van Constantinopel (381) werd vastgesteld. Het concilie van Nicea is altijd als een belangrijke mijlpaal beschouwd en zijn besluiten worden door praktisch alle kerken erkend; de orthodoxie kent zelfs een feestdag ter ere van de concilievaders op 29 mei. In het moderne onderzoek is echter ook aandacht gekomen voor schaduwzijden van het concilie, en tegenwoordig wordt Nicea 325 ook wel gebruikt als aanduiding van een soort zondeval van het christendom. ... Lees verder »

Arius

Dossier zijn aan God. Jezus Christus bestaat daarom door de wil van God de Vader. Daarmee is de onderschikking van de Zoon aan de Vader gegeven en de eenheid van God gewaarborgd. Arius’ opvattingen werden als ketters bestempeld op het concilie van Nicea (325). Hij is later op grond van een andere geloofsbelijdenis weer in genade aangenomen door keizer Constantijn, maar door de hoofdstroming van het christendom is zijn leer altijd afgewezen. In 336 is hij gestorven. ... Lees verder »

Gregorius van Nyssa

Dossier 325) werd uitgebreid. Hij ontwikkelde, voortbouwend op en zich confronterend met de Griekse filosofie, een christelijke filosofie waarin door Gods eeuwige transcendentie de menselijke volmaaktheid bestaat in een altijddurende vooruitgang in deugd en liefde tot God en de medemens. Zijn besef van Gods oneindigheid en onbegrijpelijkheid maakt hem tot een der eerste en belangrijkste apofatische theologen. Zijn feestdag in de Rooms-Katholieke Kerk is 9 maart, in de Oosters-Orthodoxe Kerk 10 januari. Het zevende... Lees verder »

S.W. de Boer, De Geloofsbelijdenis van Nicea (2005)

Dossieritem artikel bevat twee onjuistheden. Wat er over het homoiousios geschreven is klopt niet en er wordt geen onderscheid gemaakt tussen de tekst op het concilie van Nicea in 325 (waarin ook veroordelingen staan over ketterse leren) en de belijdenis van Nicea-Constantinopel uit 381, die in de kerk vaak wordt aangeduid als de geloofsbelijdenis van Nicea. Deze tekst is iets uitgebreider, maar bevat ook enkele wijzigingen en heeft geen veroordelingen zoals de belijdenis uit 325. ... Lees verder »

Icoon van Keizer Constantijn en het Credo van Nicea-Constantinopel

Dossieritem Op dit icoon (jaar en maker onbekend) is in het midden Keizer Contantijn afgebeeld, de initiator van het Concillie van Nicea in 325, met om hem heen de concilievaders, die gezamenlijk het Credo van Nicea-Constantinopel vasthouden dat in 381 tot stand kwam. ... Lees verder »

Hanns Christoph Brennecke, Nicäa 1 (1994)

Dossieritem Uitstekende beschrijving van aanleiding, verloop en betekenis van het concilie, met ruime aandacht voor de verschillende problemen in de interpretatie van de bronnen. Zeer uitgebreid literatuuroverzicht. ... Lees verder »

Hubert Wolf, Papst & Teufel (2008)

Dossieritem Studie op grond van de Vaticaanse documenten over de periode 1922-1939 die in 2006 openbaar werden. ... Lees verder »

Jesus Christus, wahrer Mensch und unser Herr: Christologie

Dossieritem boek beschrijft Walter Simonis hoe de vergoddelijking van Jezus tot stand kwam. Hij volgt daarvoor de ontwikkeling van de christologie vanaf het begin van het christendom tot de leer van de concilies van Nicea (325) en Chalcedon (451). Hieruit wordt duidelijk dat het waarlijk mens-zijn van Jezus de sleutel biedt om te begrijpen waarom Christus ‘onze Heer’ is.  In hoofdstuk 4, op pagina 106-114, wordt specifiek de kwestie van ‘de Messias’ behandeld. ... Lees verder »

Van den XII beghinen

Dossieritem Jan van Ruusbroec,  Van den XII beghinen , hertaling door dr. L. Moereels S.J., Tielt: Lannoo, 1980.... Lees verder »

Une Église en quête de liberté. La pensée catholique française entre modernisme et Vatican II (1914- 1962)

Dossieritem Uitstekend werk over de achtergronden, context en opkomst van de nouvelle théologie en de vergaande invloed van deze aanvankelijk omstreden stroming op het Tweede Vaticaans Concilie. In 1907 had paus Pius X de modernistische tendensen binnen de katholieke theologie scherp veroordeeld. Hoe was de ommezwaai mogelijk die de Kerk ruim vijftig jaar later zou maken? ... Lees verder »