Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Verantwoordelijke redacteur dossier: Jan Brouwers
Dossiers » Oecumene » nieuws » Kirill: “Good relations with the Pope does not imply a meeting between us”

Kirill: “Good relations with the Pope does not imply a meeting between us”

Vatican Insider, 30 januari 2012, vaticaninsider.lastampa.it, laatst bezocht 31 januari 2012
Russian Orthodox Church, official web site of the department for external church relations, 29 january 2012, www.mospat.ru/en, laatst bezocht 31 januari 2012
Patriarch Kirill van Moskou vindt dat er in de laatste tien jaar een grote vooruitgang is geboekt is de verhouding tussen de orthodoxe en de rooms-katholieke kerk. Toch vindt hij het nog te vroeg voor een ontmoeting met paus Benedictus XVI.

Hij deed deze uitspraken in een interview met het Servische dagblad Novosti Vecherniye. Hierin benadrukte dat orthodoxen en katholieken veel gemeen hebben, bijvoorbeeld op het gebied van ethiek en als verdedigers van de christelijke traditie in Europa tegen wat hij noemde de ‘Christenfobie’ die steeds meer toeneemt.

Als een van de struikelblokken tegen een verdere toenadering noemde hij de kwestie van de orthodoxe kerken in Oekraïne die door de Oekraïens-katholieke kerk in gebruik zijn genomen. De Oekraïens-katholieke kerk is een van de oosterse kerken die geünieerd is met de rooms-katholieke kerk en die daarom het gezag van de paus volledig erkent.Bron: Tilburg School of Catholic Theology, met dank aan Jan Brouwers.
Externe link: Naar het artikel
Externe link: Naar de volledige tekst in het Engels