Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Verantwoordelijke redacteur dossier: Alexis Szejnoga
Dossiers » Genesis, het boek » niet-wetenschappelijke artikelen » Geen literaire bedoelingen in Genesis 1

Geen literaire bedoelingen in Genesis 1

Kerkredactie, 'Geen literaire bedoelingen Genesis 1', in: Reformatorisch Dagblad, 7 oktober 2005.
Margetekst
Het RD organiseert morgen zaterdag een studiedag over de bijbelse scheppingsgeschiedenis. De dag is een vervolg op de debatavond van deze krant over Intelligent Design. In het derde artikel in een serie in aanloop naar het debat laakt dr. ir. A. Ph. Coste speculaties over de symbolische duiding van het begrip dag in Genesis.
 
Eerste twee alinea's
Veel christenen zijn er niet zeker van dat God alles in zes dagen geschapen heeft, waarbij een dag opgevat wordt als een tijdsduur van 24 uur. Niet de Bijbel geeft aanleiding om hieraan te twijfelen, maar invloeden van buitenaf. De zon werd op de vierde dag geschapen en dit leidt tot speculaties buiten de Bijbel om. Geologen die geen rekening houden met de zondvloed hebben veel meer tijd nodig. Evolutionisten hebben miljoenen jaren nodig.

De Bijbel leert wat God Zelf zegt: de eerste dag is dag één, in het Hebreeuws: ”yom ehad”. De duur van een dag (”yom”) is duidelijk bepaald en geeft nooit een periode aan. ”Yom” is de tijd die verstrijkt tussen een avond en de volgende avond, inclusief een nacht, duisternis, en een dag, licht.Bron: Kerkredactie Reformatorisch Dagblad
Externe link: Bekijk de tekst hier online.