Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Verantwoordelijke redacteur dossier: Jan Brouwers
Dossiers » Johannes Paulus I, paus » boeken (over) » Victor J. Willi, 'Im Namen des Teufels' (1988)

Victor J. Willi, 'Im Namen des Teufels' (1988)

Victor J. Willi, ‘Im Namen des Teufels. Kritische Bemerkungen zu David A. Yallops Bestseller ‘Im Namen Gottes?’ Der mysteriöse Tod des 33-Tage-Papstes Johannes Paul I, Stein am Rhein: Christiana-Verlag, 1988, 172 p.
Grondige ontzenuwing van de bewering van David Yallop dat paus Johannes Paulus I vermoord zou zijn. De auteur was jarenlang correspondent in Rome voor onder meer de Zwitserse radio. Zijn conclusies bevestigen de mening van andere vooraanstaande Vaticaan-kenners als Peter Hebblethwaite. De dood van de kerngezonde paus zou alleen verklaard kunnen worden omdat hij radicale hervormingen wilde doorvoeren. Er zijn evenwel bewijzen te over dat Johannes Paulus I in een slechte conditie verkeerde en dat hij in de weken dat hij paus was hartklachten kreeg. Plannen voor radicale hervormingen waren Hebblethwaite en de andere ervaren journalisten niet bekend.

De auteur wil met zijn boek de onzekerheid wegnemen die het boek van Yallop bij veel katholieken heeft teweeggebracht. Hij verwijt de serieuze pers en vele Vaticaan-kenners dat ze het boek niet serieus hebben genomen. Dat moet juist wel gebeuren, zo vindt hij, om het op een overtuigende manier te kunnen ontkrachten.

Bron: Tilburg School of Catholic Theology, met dank aan Jan Brouwers.