Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Verantwoordelijke redacteur dossier: Karin Leeuwenhoek
Dossiers » Sölle, Dorothee » wetenschappelijke artikelen » ‘De erfenis van Dorothee Sölle’

‘De erfenis van Dorothee Sölle’

Remi Verwimp, ‘De erfenis van Dorothee Sölle’, in: Theologisch Debat 3-2007, p. 23-26.
Remi Verwimp is als agogisch theoloog actief in de vormingsinstelling Motief en aan de opleiding Agogisch Theologisch Werker van de Sociale Hogeschool Leuven, België.

Remi Verwimp herinnert ons aan de 4 jaar eerder overleden Duitse theologe Dorothee Sölle: ‘Haar meer dan veertig boeken, de beroemde politieke avondgebeden, de talloze acties voor vrede, tegen de raketten, tegen het kapitalisme enz. leverden Dorothee Sölle een ‘wasmand vol haatbrieven’, maar ook een groot aantal medestanders op. In theologenland kreeg Sölle nooit een volwaardige plaats omwille van haar kritiek op de apartheid van het academische theologiebedrijf ten aanzien van de werkelijke samenlevingsproblemen en de werkelijk geleefde mensenlevens. Maar haar theologie raakte des te meer het middenkader van de kerken. Een hele generatie heeft ze begeleid om weg te trekken uit het tamelijk naïeve geloof in een God daarboven en daarbuiten, een God die samenviel met de droom van een door blanke mannen beheerste cultuur, waar macht en zelfbevestiging de dienst uitmaken. Deze soevereine, afstandelijke God verlaat ze voor God ‘die slechts incognito, in de minsten van mijn broeders en zusters’ aanwezig is.

De mystiek is bij Sölle niet los te maken van de ethiek en het verzet. Mystiek en ethiek vloeien steeds weer in elkaar over. Ethiek vloeit voort uit het gevoel verbonden te zijn met alles wat leeft.

Niet bij de eerste dood - dat er fysiek een einde komt aan ons leven – ligt volgens Sölle het zwaartepunt. Dat mensen niet meer wakker liggen van het heersende onrecht in onze samenleving en sterven terwijl zij er zelf bij staan, losgeraakt van alles wat God ter harte gaat, die ‘tweede’ dood bleef Sölle met mystieke bewogenheid te lijf gaan, tot aan haar eigen dood.

De diepste wens van Sölle was dat de aarde mag blijven bestaan op het natuurlijke ritme van zomer en winter, van eb en vloed, van land en zee. Zij had nog graag de nieuwe, economisch en ecologisch bewuste mens leren kennen die de toekomst van onze planeet nodig heeft. Over de grens van de dood mag het haar tot troost zijn dat dit bewustzijn vandaag opleeft.’

Het tijdschrift Theologisch Debat is per december 2011 opgehouden te bestaan en heeft de bestaande jaargangen om niet digitaal ter beschikking gesteld aan Lucepedia.


Bron: Tilburg School of Catholic Theology
Gekoppeld bestand: Bekijk / download