Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Verantwoordelijke redacteur dossier: Karin Leeuwenhoek
Dossiers » Theologisch Debat » wetenschappelijke artikelen » ‘Doet God nog wat in onze werkelijkheid?’

‘Doet God nog wat in onze werkelijkheid?’

Miranda Klaver, ‘Doet God nog wat in onze werkelijkheid?’, in: Theologisch Debat 4-2008, p. 46-49.

Dr. M. Klaver is antropoloog en theoloog en is als onderzoeker verbonden aan de Vrije Universiteit. Zij werkt als docent aan de Christelijke Hogeschool in Ede bij de opleiding theologie.

Het bericht van de komst van Joshua Mills naar Nederland op de evangelische nieuwswebsite ‘Manna Vandaag’ (augustus 2008) leidde tot een uitgebreide forumdiscussie op de website. In de aankondiging werd gemeld dat de bediening van deze Amerikaanse pinksterprediker gepaard gaat met bovennatuurlijke tekenen van het koninkrijk van God in de vorm van goudstof op zijn lichaam en het stromen van olie uit zijn handen. De echtheid van dit fenomeen werd nog eens onderstreept door een You Tube filmpje waarin Joshua Mills de glitters op zijn gezicht en in zijn haar toont en zijn Bijbel vol glitters en olievlekken laat zien.

Op het eerste gezicht lijkt het goudstofverhaal een curieuze uitwas binnen het brede spectrum van pentecostale praktijken. Immers, pentecostale gelovigen leggen de nadruk op de directe en onbemiddelde relatie met God en dat biedt weinig of geen ruimte voor materiële vormen van bemiddeling. Echter, uiterlijke religieuze praktijken staan niet op zichzelf maar bieden een ingang om impliciete opvattingen over het handelen van God vanuit een pentecostaal perspectief in kaart te brengen. 

Bij uitstek vertaalt pentecostale spiritualiteit zich in het samengaan van innerlijke overtuigingen en lichamelijke ervaringen als bevestiging van de authenticiteit van het geloof en het handelen van God. Ondanks de sterke nadruk op subjectieve geloofservaringen bepalen Bijbelse teksten de speelruimte voor legitieme, authentieke religieuze ervaringen en materiële vormen.

De veelheid van vooral kritische reacties op de website Manna-Vandaag geeft volgens Miranda Klaver aan dat het goudstoffenomeen van Joshua Mills zich in het grensgebied van mogelijke pentecostale interpretatiekaders afspeelt.

Het tijdschrift Theologisch Debat is per december 2011 opgehouden te bestaan en heeft de bestaande jaargangen om niet digitaal ter beschikking gesteld aan Lucepedia.


Bron: Tilburg School of Catholic Theology
Gekoppeld bestand: Bekijk / download