Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Verantwoordelijke redacteur dossier: Karin Leeuwenhoek
Dossiers » Theologisch Debat » wetenschappelijke artikelen » ‘Toch een liberale burgermansethiek? Vragen bij De Langes voorstel voor een goede oude dag’

‘Toch een liberale burgermansethiek? Vragen bij De Langes voorstel voor een goede oude dag’

Frans Vosman, ‘Toch een liberale burgermansethiek? Vragen bij De Langes voorstel voor een goede oude dag’, in: Theologisch Debat 4-2007, p. 4-11.

Prof. dr. F.J.H. Vosman is hoogleraar Christelijke Ethiek en Spiritualiteit aan de Faculteit Geesteswetenschappen, Universiteit van Tilburg en schrijver van o.a. het artikel ‘Altijd weer geraakt kunnen worden. Hoogbejaarden en ethiek’, in: S. Körver, P. Mulders (red.), Symbolisch bewustzijn – een dynamische kracht. De rol van de verbeelding binnen de geestelijke begeleiding van ouderen, Valkhof, Nijmegen, 2007, 43-55.

Vosman gaat in dit artikel in op het boek over ouderen van de Kampense ethicus Frits de Lange, De mythe van het voltooide leven (2007). De interesse van De Lange als ethicus lijkt volgens Vosman steeds te zijn: het maximaal moreel waarderen van en meegaan met de waarden van laatmoderne mensen, zoals – in dit boek – het verlangen om autonoom en authentiek te leven. De Lange waardeert beide positief en hij voert een duidelijk pleidooi aan het adres van ouderen om zich het ouder worden zelf eigen te maken en met de rug naar het sterven te lopen of te varen, door evenwichtig, verantwoordelijk voor zichzelf en voor anderen, gericht op het leven te leven.

Dan volgt een filosofisch betoog waarin Vosman antwoord probeert te geven op vragen als: is het voorgestelde ethos niet dat van witte westerse middenklasse mannen? Gaat het over de ‘ethische mythe van de liberale burgerman’? Waarom zouden (de concepten) bewustzijn en verantwoordelijkheid (die De Lange beide een belangrijke plaats geeft in zijn ethos van ouderen) voor zo belangrijk gehouden moeten worden?

De auteur besluit zijn traktaat met de woorden: ‘Graag wil ik met Frits de Lange voortbouwen aan een ethos van ouderen, waarbij de gewaarwording minstens even zwaar weegt als de wil en de verantwoordelijkheid. Ieder die zelf oud wordt of denkt over zorg, heeft aan De mythe van het voltooide leven een helder, up-to-date boek, waarin een pleidooi klinkt dat gehoord moet worden en waarover gericht verder valt te denken.’

Het tijdschrift Theologisch Debat is per december 2011 opgehouden te bestaan en heeft de bestaande jaargangen om niet digitaal ter beschikking gesteld aan Lucepedia.


Bron: Tilburg School of Catholic Theology
Gekoppeld bestand: Bekijk / download