Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Verantwoordelijke redacteur dossier: Max Lammertink
Dossiers » Verzameldossier » niet-wetenschappelijke artikelen » Marieke Maes, De soldaat die Jezus kruisigde. Honderdmannen in het Nieuwe Testament

Marieke Maes, De soldaat die Jezus kruisigde. Honderdmannen in het Nieuwe Testament

Marieke Maes, De soldaat die Jezus kruisigde. Honderdmannen in het Nieuwe Testament, in: Interpretatie 21,1 (2013), p. 40-43.


Samenvatting

De centurio, de honderdman, is een rang in het Romeinse leger. Centurio’s hebben mensen onder en boven zich, zoals de centurio in Matteüs 8:9 uitlegt. In de evangeliën en Handelingen komen ze enkele malen voor in belangrijke episoden. Opmerkelijk is de rol die de centurio speelt bij de kruisiging van Jezus. In Matteüs en Marcus getuigt de centurio over Jezus in woorden die voor meerdere interpretatie vatbaar zijn: ‘Deze is werkelijk een godenzoon!’ zou je kunnen vertalen. Dat kan als ironie uitgelegd worden. Bij Lucas spreekt de centurio ondubbelzinnige woorden: ‘Deze is werkelijk een rechtvaardige.’ Naast het lijdensverhaal wordt het gedicht geplaatst van Martinus Nijhoff, de soldaat die Jezus kruisigde. In dit gedicht gaat een gewoon soldaat, iemand die het vuile werk moet opknappen, de centurio voor.Bron: Interpretatie, met dank aan Nico Riemersma.