Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Zoekresultaten voor 'Aquinas'

Aquinas, Thomas

Dossier Er is geen theoloog in de middeleeuwen die zo’n grote invloed op het denken in het westen heeft gehad als Thomas van Aquino. Zijn zogenaamde godsbewijzen zijn bekend geworden, evenals zijn uiteenzettingen over de natuurwet in verhouding tot de wet van God. Grote invloed heeft ook zijn uiteenzetting over het handelen van de mens gehad, bijvoorbeeld over de deugden en de ondeugden. In het spreken over Jezus Christus is Thomas de eerste die uitgebreid... Lees verder »


J. Fodor, F. C. Bauerschmidt (red.), Aquinas in dialogue. Thomas for the twenty-first century (2004)

Dossieritem J. Fodor, F. C. Bauerschmidt (eds.), Aquinas in dialogue. Thomas for the twenty-first century (Directions in Modern Theology) , Oxford (2004) ... Lees verder »

Saint Thomas Aquinas

Dossieritem Kirstian9236 over Thomas van Aquino, Youtube, 7,11 min... Lees verder »

Bertrand Russel on Thomas Aquinas

Dossieritem Bertrand Russel over Thomas van Aquino, Youtube, 4.31 min ... Lees verder »Treatise on the Incarnation (Thomas Aquinas)

Dossieritem De verhandeling over de incarnatie in Thomas van Aquino’s Summa Theologiae in Engelse vertaling. Op Thomas’ bekende wijze, in de vorm van een discussie met argumenten tegen en voor bepaalde opvattingen, belicht hij het hoe en waarom van de incarnatie ter verlossing van ons mensen. Overzichtelijk en puntsgewijs te bekijken en online door te bladeren - door steeds op 'next' te klikken - als onderdeel van de gehele Summa (die door Thomas geschreven werd tussen ... Lees verder »

H. Reijnen – De heilige Thomas van Aquino

Dossieritem H. Reijnen, De heilige Thomas van Aquino, Voorhout: Foreholte, 1934, 224 p.; vert. van: Saint Thomas Aquinas: The Dumb Ox', 1933. ... Lees verder »

Bonaventura in A History of the Church door Philip Hughes

Dossieritem Op de website van de franciscaanse lekenbeweging (SFO/OSF) is het boek A History of the Church, geschreven door kerkhistoricus Philip Hughes (New York: Sheed & Ward, 1935), integraal te lezen. In hoofdstuk 10 van deel II behandelt paragraaf 6, getiteld The Triumph of Catholic Intelligence: St. Bonaventure, St. Albert the Great, St. Thomas Aquinas, uitgebreid de opkomst van de franciscanenorde en de theologie van Bonaventura in de religieuze, politieke en maatschappelijke context van de dertiende eeuw... Lees verder »