Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Zoekresultaten voor 'Newman'

Newman, Kardinaal John Henry

Dossier Newman studeerde theologie in Oxford waar hij later actief was in de Oxford-movement, een beweging die de katholieke wortels van de anglicaanse kerk wilde versterken. Op 44-jarige leeftijd bekeerde deze Engelse theoloog en begaafde schrijver zich van het anglicanisme tot de rooms-katholieke kerk. In 1879 werd hij door paus Leo XIII kardinaal gecreëerd. Hij koos als wapenspreuk Cor ad cor loquitur, Het hart spreekt tot het hart, en staat bekend om de vereniging... Lees verder »

Newman: Saint or Sinner?

Dossieritem Documentaire over John Henry Newman van Ann Widdecombe, die zich net als Newman tot het katholicisme bekeerde. Alleen het gedeelte over de wonderbaarlijke genezing van Jack Sullivan die op voorspraak van kardinaal Newman plaatsgevonden zou hebben is nog te zien op You Tube. ... Lees verder »

Artikelen van H.I. Newman: RAMBI

Dossieritem Een overzicht van artikelen van Hillel Isaac Newman op de site van RAMBI, Index of Articles on Jewish Studies. ... Lees verder »

John Henry Newman: A Biography

Dossieritem Deze biografie van de hand van Newman-expert Ian Ker is een standaardwerk dat de lezer meevoert door Newmans leven en de ontwikkeling van zijn denken. De tekst is doorspekt met illustratieve fragmenten uit Newmans werken. ... Lees verder »

John Henry Newman in Encyclopedie Katholicisme

Dossieritem Overzichtelijke en prettig leesbare biografie van kardinaal John Henry Newman in de online Encyclopedie Katholicisme van RKK.nl. ... Lees verder »

John Henry Newman in John Henry Newman in Encyclopaedia Britannica

Dossieritem Uitstekende biografie van de hand van Owen Chadwick, auteur van de bekende toegankelijke biografie van Newman getiteld Newman: A Short Introduction, ( Oxford: Oxford University Press, 1983 en nieuwe editie 2010) ... Lees verder »

Newman Reader

Dossieritem Via de voortreffelijke website Newman Reader  kunnen online de geschreven werken van kardinaal Newman gelezen worden. Tevens zijn hierop een biografie, een verslag van het proces van zijn zaligverklaring en foto's te vinden. ... Lees verder »

Newman: A Short Introduction

Dossieritem Ter gelegenheid van Newmans zaligverklaring werd deze klassieke inleiding tot zijn leven, denken en werk opnieuw uitgebracht. Met name Newmans (theologisch) denken wordt uitvoerig belicht. ... Lees verder »

Website congregatie Het Werk

Dossieritem De congregatie Het Werk (of: Geestelijke Familie Het Werk) werd gesticht door Julia Verhaeghe (1910-1997) die zich liet inspireren door de spiritualiteit van John Henry Newman. Haar congregatie richtte in 1975 het International Centre of Newman Friends op, na het eerste academische symposium over John Henry Newman in Rome. Er zijn inmiddels ook Newman Centres in Littlemore, Bregenz en Budapest. ... Lees verder »

The Cambridge Companion to John Henry Newman

Dossieritem In de befaamde serie The Cambridge Companion to… verscheen in 2009 de editie over kardinaal Newman, geschreven door Newman-autoriteiten Ian Ker en Terrence Merrigan. ... Lees verder »