Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Verantwoordelijke redacteur dossier: Karin Leeuwenhoek
Dossiers » Theologisch Debat » wetenschappelijke artikelen » ‘Kruistocht in Spijkerbroek’

‘Kruistocht in Spijkerbroek’

Frank G. Bosman, ‘Kruistocht in Spijkerbroek’, in: Theologisch Debat 4-2007, p. 12-15.
Drs. Frank G. Bosman is cultuurtheoloog en projectcoördinator bij LUCE/Centrum voor Religieuze Communicatie van de Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit van Tilburg en werkt momenteel aan een proefschrift over de klanktheologie van de dadaïst Hugo Ball.

Tijdens het Utrechts Filmfestival in 2007 werd de film ‘Kruistocht in Spijkerbroek’ (‘Crusade in Jeans’, 2006) onderscheiden met een Gouden Kalf (voor de beste regisseur). De film, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Thea Beckman, vertelt het verhaal van een jongen uit de 21e eeuw die in een kinderkruistocht in 1212 belandt. Hoewel de historische basis van deze kruistocht erg smal is, levert het volgens Bosman wel een vermakelijke film op over (on)geloof en godslastering. En dat laatste is héél actueel.

De idee dat ongeloof (of ontkenning) gelijk staat aan blasfemie en daarmee ketterij lijkt heel erg Middeleeuws. Dit klopt echter niet: nieuwe ketterijen vervangen oude, zoals nieuwe ‘ontkenningen’ het oude ongeloof opvolgen. In Trouw (24-02-07, ‘De Blasfemie van de ontkenning’) betoogde de Hongaarse hoogleraar Frank Furedi dat ‘ontkenning’ in de afgelopen twee decennia is uitgegroeid tot het 21e equivalent van ketterij. Hij noemt als voorbeeld de milieusceptici, die al snel op één lijn worden gezet met de Holocaust-ontkenners. En iedereen weet dat deze laatste ketterij één van de grootste zonden van onze tijd is.
Ontkenning lijkt het hedendaagse equivalent te zijn voor wat de traditionele godsdienst ooit placht aan te duiden als een zondig of gevaarlijk idee.
Bosman constateert dat de middeleeuwse ‘ketters’ en ‘demonen’ nog altijd onder ons zijn, maar dan in de vorm van het ‘verketteren’ van andermans opinie en in de vorm van ‘demonisering’ van je (politieke) tegenstander.

Het tijdschrift Theologisch Debat is per december 2011 opgehouden te bestaan en heeft de bestaande jaargangen om niet digitaal ter beschikking gesteld aan Lucepedia.



Bron: Tilburg School of Catholic Theology
Gekoppeld bestand: Bekijk / download