Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Verantwoordelijke redacteur dossier: Karin Leeuwenhoek
Dossiers » Theologisch Debat » wetenschappelijke artikelen » ‘Op zoek naar sporen van de bevrijdende God in de Bijbel’

‘Op zoek naar sporen van de bevrijdende God in de Bijbel’

Panc Beentjes, ‘Op zoek naar sporen van de bevrijdende God in de Bijbel’, in: Theologisch Debat 3-2008, p. 4-7.

Prof. Dr. P.C. Beentjes is hoogleraar Exegese Oude Testament aan de Faculteit Katholieke Theologie van de Universiteit van Tilburg.

Panc Beentjes noemt vier ontwikkelingen die de rol die de Bijbel heden ten dage in de Nederlandse maatschappij speelt danig beïnvloeden: 
Ten eerste is de vanzelfsprekendheid waarmee de Bijbel in het verleden een centrale positie innam – of opeiste –definitief voorbij. Geloof is meer en meer teruggedrongen naar, of terechtgekomen in, het domein van het individu.
Ten tweede heeft de Bijbel niet alleen binnen de geloofsbeleving een nogal marginale rol gekregen, maar ook binnen de cultuur. Bij velen ontbreekt tegenwoordig een basiskennis van de Bijbel.
Ten derde wordt aan theologische faculteiten in Nederland, waarvan de meeste overigens al zijn omgevormd tot faculteiten Religiewetenschap, in toenemende mate gelobbyd om de Bijbelse grondtalen (Hebreeuws, Grieks, Aramees) zo niet af te schaffen, dan wel - in het gunstigste geval - facultatief te stellen.
Ten vierde is bij alle informatie die men via internet of met behulp van fraai uitgegeven naslagwerken tot zich kan nemen absoluut nog niet gegarandeerd dat men ook daadwerkelijk tot Bijbellezen komt, laat staan tot een ontmoeting met God. Dát immers is het meest vruchtbaar, wanneer het samen gebeurt, in niet al te grote groepen.

Is er toekomst voor de Bijbel? Beentjes’ antwoord is: ‘Ja, mits er een voortdurende, intensieve impuls van ons zal uitgaan die zich niet beperkt tot de jaarlijkse ‘Nationale Bijbeltest’ … Wie het aandurft om samen met anderen het Bijbelverhaal binnen te treden en deelgenoot te worden van het oeroude, en tegelijk actuele verhaal, krijgt naar mijn rotsvaste overtuiging niet alleen deel aan die inspiratie, maar schept ook inspiratie. Want in bibliodrama vertel je niet het verhaal van de Schrift, maar bén je het verhaal van de Schrift. Daarmee krijgt die Bijbel een ongekende, een ongehoorde actualiteit en diepgang. Dan kan het ook echt als een teken van de bevrijdende God worden ervaren.’

Het tijdschrift Theologisch Debat is per december 2011 opgehouden te bestaan en heeft de bestaande jaargangen om niet digitaal ter beschikking gesteld aan Lucepedia.


Bron: Tilburg School of Catholic Theology
Gekoppeld bestand: Bekijk / download