Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Verantwoordelijke redacteur dossier: Karin Leeuwenhoek
Dossiers » Theologisch Debat » wetenschappelijke artikelen » ‘The World Press Photo’s: Monumenten van het onverzoenbare. Zoeken naar sporen van God in cultuurhistorisch perspectief’

‘The World Press Photo’s: Monumenten van het onverzoenbare. Zoeken naar sporen van God in cultuurhistorisch perspectief’

Liesbeth Hoeven, ‘The World Press Photo’s: Monumenten van het onverzoenbare. Zoeken naar sporen van God in cultuurhistorisch perspectief’, in: Theologisch Debat 2-2009, p. 57-63.


De theoloog Volker Küster presenteerde op 11 september 2008 zijn boek God - Terreur. Een tweeluik. Küster stelt daarin, exact zeven jaar na de aanslagen op het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington, de vraag naar God in de context van de gevolgen van onderdrukking, geweld en terreur. 

Hij doet dit vervolgens welbewust vanuit esthetisch perspectief. Hij denkt na over de relatie esthetiek en ethiek, kunst en theologie om antwoord te geven op twee extreme uitspraken. Küster werkt consequent vanuit de these: ‘In de late moderniteit moet de theologie een esthetische omslag maken wil ze haar isolement doorbreken. Deze hypothese impliceert dat theologen niet langer uitsluitend de Bijbelse teksten en de christelijke traditie als referentiekader kunnen beschouwen, maar ook naar de sporen van God in culturen en religies moeten zoeken.’

In dit artikel wil Liesbeth Hoeven, promovenda Cultuurtheologie aan de Universiteit van Tilburg, de blikrichting van Küster verder uitwerken door enkele prijswinnende World Press Photo’s te beschouwen en die te verbinden met de vraag: welke theologische motieven en probleemstellingen komen op bij de beschouwing van dit beeldmateriaal en welke richting voor een theologische behandeling komt daaruit naar voren?

Vanuit deze benadering zal zij enkele gedachten aanreiken voor het theologisch-esthetisch debat over geweld en verzoening. Daarmee poogt zij de tussenruimte te vergroten die Küster exploreert, en een bijdrage te leveren aan een theologische benadering die de sporen van een cultuur voor haar denken serieus neemt.

Het tijdschrift Theologisch Debat is per december 2011 opgehouden te bestaan en heeft de bestaande jaargangen om niet digitaal ter beschikking gesteld aan Lucepedia.


Bron: Tilburg School of Catholic Theology
Gekoppeld bestand: Bekijk / download