Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Verantwoordelijke redacteur dossier: Max Lammertink
Dossiers » Verzameldossier » niet-wetenschappelijke artikelen » Eeuwout van der Linden, Zwevende atheïsten: Ongelovige fascinatie voor God, spiritualiteit en Bijbel

Eeuwout van der Linden, Zwevende atheïsten: Ongelovige fascinatie voor God, spiritualiteit en Bijbel

Eeuwout van der Linden, Zwevende atheïsten. Ongelovige fascinatie voor God, spiritualiteit en Bijbel, in: Interpretatie 20,1 (2012), p. 41-43.


Samenvatting
Het artikel gaat over de fascinatie van atheïsten voor God, spiritualiteit en de Bijbel. Van der Linden geeft een selectief literatuuroverzicht. Eerst beschrijft hij kort de werken van enkele overtuigde en soms geharnaste atheïsten met een zendingsdrang. Daarna is de focus op gematigde atheïsten, die met openheid schrijven over religies en deze niet bij voorbaat afwijzen. Sommigen introduceren zelfs de term 'atheïstische spiritualiteit' en hebben ontzag voor het heilige. Tenslotte verschuift de aandacht naar de atheïstische fascinatie voor de Bijbel. De tijd is voorbij dat goede boeken over de Bijbel geschreven werden door gelovige deskundigen. Aan het eind geeft de auteur kort aan waar hij zelf staat.


Bron: Interpretatie, met dank aan Nico Riemersma.