Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Verantwoordelijke redacteur dossier: Max Lammertink
Dossiers » Verzameldossier » niet-wetenschappelijke artikelen » Verry Patty & Jan Post Hospers, Siwa Lima, de eenheid van polen bij de Molukkers.

Verry Patty & Jan Post Hospers, Siwa Lima, de eenheid van polen bij de Molukkers.

Verry Patty & Jan Post Hospers, Siwa Lima, de eenheid van polen bij de Molukkers. Abraham als voorouder, in: Interpretatie 20,6 (2012), p. 33-34.


Samenvatting

In dit artikel wordt de verbinding tussen land, identiteit en geloof voor Molukkers besproken. Abraham, Isaak en Jacob zijn geen heiligen van Israël, maar het voorgeslacht dat de dragende kracht is voor de identiteit en de toekomst van Israël. Dit beeld is voor Molukkers heel herkenbaar, omdat zij op een vergelijkbare wijze naar hun voorouders kijken. Molukkers voelen zich omringd door hun voorouders, en gaan ervan uit dat zij zich met hun leven bemoeien, zoals de geloofsgetuigen uit de Hebreëenbrief. Ook met het land van henzelf, en hun voorouders voelen zij zich zeer verbonden. Het land waar je familie en grootouders geboren zijn is heilig, als oorsprong van je leven.Bron: Interpretatie, met dank aan Nico Riemersma.