Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Zoekresultaten voor 'Concilie_van_Chalcedon__451_'

Concilie van Chalcedon (451)

Dossier 451 bijeengeroepen door het keizerlijk paar Marcianus en Pulcheria om tot een oplossing te komen voor de christologische controverse, die opnieuw was opgelaaid. Aanleiding was de oude abt Eutyches, die leerde dat de mensheid van Christus was als een druppel in de oceaan van de godheid. Eutyches was op een synode in Constantinopel veroordeeld, maar had de keizer zo ver weten te krijgen dat hij een nieuw concilie bijeenriep in Efeze in 449, onder leiding... Lees verder »

Miafysitisme

Dossier Met de term ‘miafysitisme’ wordt de leer aangeduid dat Jezus Christus één natuur (Gr. mia physis ) heeft. Hiertegenover leren de chalcedoniërs, die de leer van het Concilie van Chalcedon (451) volgen, dat Christus één persoon in twee naturen is.  ... Lees verder »

Johannes van Apamea

Dossier Johannes was werkzaam gedurende de decennia die voorafgingen aan het Concilie van Chalcedon (451) en geldt als de eerste monastieke auteur in de Syrische taal. Hij ontwikkelde een rijkgeschakeerd beeld van het geestelijke leven, dat hem een geheel eigen plaats in de vroegchristelijke literatuur verleent. Met name zijn driedelige theologische antropologie oefende grote invloed uit op latere Oost-Syrische mystieke auteurs als Isaak de Syriër, Simeon van Taybutheh en Jozef Ḥazzāyā. ... Lees verder »

Pulcheria

Dossier andere vrouwen terug in een buitenwijk. In de christologische strijd stond zij tegenover Nestorius. Toen Theodosius in 450 stierf, huwde zij de militair Marcianus, zonder haar gelofte van maagdelijkheid op te geven, en werden zij keizer en keizerin. Zij riepen het concilie van Chalcedon (451) bijeen in verband met de kwestie rond Eutyches. Pulcheria stierf in 453 en wordt in zowel de oosterse als de westerse kerk vereerd als heilige. Haar feestdag is 10 september. ... Lees verder »

Hypostase

Dossier Latijn: persona; het woord ‘persoon’ heeft hier niet precies dezelfde betekenis als in de moderne tijd). In de vijfde eeuw is vervolgens de relatie tussen godheid en mensheid in Christus met de term ‘hypostase’ onder woorden gebracht. Volgens het concilie van Chalcedon (451) is Christus één hypostase of ‘persoon’ ( prosôpon , persona) in twee naturen, de goddelijke natuur en de menselijke natuur. Men ging ook spreken over de ‘hypostatische vereniging’ van de beide naturen in Christus. ... Lees verder »

Caelestius, in: W. Wall, The History of Infant-Baptism (1844)

Dossieritem Engelse vertaling van twee fragmenten van Caelestius’ Libellus fidei. ... Lees verder »

Henri de Lubac, Histoire et Esprit (2002)

Dossieritem Mooi boek over Origenes’ schriftuitleg. ... Lees verder »


‘The Contribution of Yves Congar's Theology of the Holy Spirit’

Dossieritem Online te lezen artikel van Elizabeth Teresa Groppe over Yves Congars theorie van de Heilige Geest, waarover enkele jaren later haar boek Yves Congar's Theology of the Holy Spirit (Oxford: Oxford University Press, 2004) verscheen. ... Lees verder »

Patrick T.R. Gray, The Origenist Defense: Leontius of Byzantium (1979)

Dossieritem Leontius wordt beschouwd als een origenist, ook wat theologie betreft. Zijn geschriften zijn geen dekmantel, maar hij zag zichzelf werkelijk als een volgeling van het concilie van Chalcedon. Maar de ene hypostase van Christus is die van de pre-existente nous. ... Lees verder »