Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Verantwoordelijke redacteur dossier: Karin Leeuwenhoek
Dossiers » Bonhoeffer, Dietrich » boeken(van) » Verzet en overgave: brieven uit de gevangenis

Verzet en overgave: brieven uit de gevangenis

Dietrich Bonhoeffer, Verzet en overgave: brieven uit de gevangenis, Baarn: Ten Have, 2003.
Een verzameling van brieven die Bonhoeffer schreef tijdens zijn gevangenschap tussen 1943 en 1945. Dit brievenboek zou in korte tijd uitgroeien tot een wereldwijde bestseller.

Bonhoeffers Verzet en overgave behoort ongetwijfeld tot de klassieke werken in de religieuze literatuur. Het boek bevat de aantekeningen en brieven die Bonhoeffer in de gevangenis schreef van 1943 tot 1945.

Ook dit beroemde werk van de geliefde theoloog verschijnt nu in de nieuwe reeks gebonden uitgaven van het werk van Bonhoeffer. Bovendien is deze uitgave uitgebreid met aanvullende teksten uit verzameld werk van Bonhoeffer.

Dit boek is een indrukwekkend document over de strijd van de mens die weigert zijn situatie te ondergaan als lot, die denkend en analyserend zijn weg zoekt tussen halsstarrig verzet en laffe overgave. Bonhoeffer wint die strijd en bereikt een geestelijke vrijheid die hem in staat stelt te leven voor anderen. Met de ernst en de scherpte van een ter dood veroordeelde denkt hij na over de toekomst van de mensen en met name de christenen, over de mondigheid van de mensen, over een a-religieus christendom en de plaats van de kerk in de wereld.'Bron: Tilburg School of Catholic Theology
Externe link: Bestelinformatie