Lucepedia

Digitale theologische encyclopedie

Verantwoordelijke redacteur dossier: Karin Leeuwenhoek
Dossiers » Theologisch Debat » wetenschappelijke artikelen » ‘Uitbanning en terugkeer van de geesten. De omgang met verschijningen, van Balthasar Bekker via Immanuel Kant tot Jacques Derrida’

‘Uitbanning en terugkeer van de geesten. De omgang met verschijningen, van Balthasar Bekker via Immanuel Kant tot Jacques Derrida’

Angela Roothaan, ‘Uitbanning en terugkeer van de geesten. De omgang met verschijningen, van Balthasar Bekker via Immanuel Kant tot Jacques Derrida’, in: Theologisch Debat 1-2011, p. 12-22.


In de vroegmoderne tijd, zoals bij Balthasar Bekker, is bevrijding van angst één van de motieven om het geloof in geesten te bestrijden. En sinds Verlichtingsfilosoof Kant door middel van de zuivere rede de aard en grenzen van het kenbare zodanig wist te bepalen dat geestverschijningen als niet relevant terzijde konden worden geschoven, is de angst uit de officiële werkelijkheid verdwenen. Wie vandaag de dag nog bang is voor geesten, kan naar de psycholoog, om te ontdekken waarvan die angst een projectie is, of naar de psychiater om met behulp van medicijnen een psychotische werkelijkheidsbeleving te onderdrukken. Geesten horen niet bij het kenbare, zo is de aanvaarde opvatting, en hun verschijnen serieus nemen is daarom een afwijking van het gezonde en redelijke omgaan met de werkelijkheid.
 
Des te opmerkelijker is het dat de invloedrijke filosoof Jacques Derrida, in een boek uit 1993, ervoor pleit om geesten opnieuw serieus te nemen in onze denkende en handelende omgang met de werkelijkheid. Dr. Angela Roothaan (universitair docent aan de Faculteit Wijsbegeerte van de Vrije Universiteit Amsterdam) legt uit.
 
Het tijdschrift Theologisch Debat is per december 2011 opgehouden te bestaan en heeft de bestaande jaargangen om niet digitaal ter beschikking gesteld aan Lucepedia.


Bron: Tilburg School of Catholic Theology
Gekoppeld bestand: Bekijk / download